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You have asked how often a notice of privacy practices must be provided to the patient.  The regulations 

do not explicitly state how often the notice must be provided, after the first provision of notice.  Below 

are a summary of the rules. 

45 C.F.R. § 164.520(c)(2) states that a covered direct treatment provider “must provide the notice no 

later than the date of the first service delivery, including service delivered electronically.”  If the covered 

health care provider maintains “a physical service delivery site,” the notice must be available at the site 

for individuals to request to take with them, and the provider must “post the notice in a clear and 

prominent location where it is reasonable to expect individuals …to be able to read the notice.” 

When the notice of privacy practice is provided electronically, the provider must send the electronic 

notice automatically and contemporaneously in response to the individual’s first request for service.  

Automatic and contemporaneous electronic notice must all be provided if the service or care is provided 

electronically.  The provider must make a good faith effort to obtain a return receipt or other 

transmission from the individual in response to receiving the notice.  If the individual fails to receive the 

electronic notice of privacy practice, a paper copy must be provided. 

Whenever the notice is revised, the provider must make the notice available upon request on or after 

the effective date of the revision, as well as post the notice in a “clear and prominent location” at the 

site of delivery.   

If the covered entity maintains a website that provides information about the covered entity’s customer 

services or benefits, then the covered entity must prominently post its notice on the website and make 

the notice available electronically through the website.  The notice may be provided to an individual by 

email for as long the individual agrees to receipt by electronic notice.   

There are additional rules in emergent circumstances, which can be provided upon request.  

 


